Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Acces instant
la radiografii
Redirecționare
investigație radiologică
0743 575 459
Programează-te!
Acces instant la radiografii Redirecționare investigație radiologică

Tipuri de radiografii dentare

Radiografia digitală panoramică

 

 

Radiografia panoramică (Ortopantomografia) furnizează medicului o imagine de ansamblu a dentiției și a elementelor anatomice maxilo-faciale înconjurătoare.

Această radiografie se realizează înainte de orice tratament stomatologic, astfel încât medicul să aibă o imagine completă a cazului pe care îl tratează, să evalueze posibile leziuni inflamatorii sau dinți neerupți, structura osoasă de susținere, articulațiile temporo-mandibulare, să vizualizeze molarii de minte, rapoartele dinților cu repere anatomice învecinate (nerv alveolar, sinus maxilar) sau posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

 

radiografie panoramica

Radiografia digitală retroalveolară

 

 

Radiografia retroalveolară se realizează pentru un dinte sau un grup de doi maxim trei dinți, pentru a evidenția dintele în întregime, la dimensiuni reale: coroana, rădăcina și osul în care este ancorată.

Radiografia retroalveolară este recomandată în tratamentele endodontice, parodontale, chirurgicale pentru vizualizarea rădăcinii sau a coroanei dintelui.

 

radiografie dentara, radiografie retroalveolara

Radiografia digitală bitewing

 

Radiografia bitewing se realizează pentru a observa punctele sau suprafețele de contact dintre coroanele dinților posteriori adiacenți sau conturul osului alveolar la acest nivel.

Sunt surprinse atât coroanele dinților superiori, cât și a celor inferiori pe același film. Scopul radiografiei este de a depista cariile interdentare sau pe cele care se formează sub obturații sau lucrări.

 

radiografie bitewing

Status dentar bi-maxilar

 

Radiografiile de status bi-maxilar se efectuează pe fiecare zonă în parte, cuprinzând întreaga cavitate bucală. Imaginile sunt detaliate pe grupe de dinți în incidente retroalveolare și bite-wing.

 

status bimaxilar

Tomografia computerizată CBCT

 

Cu ajutorul tomografiei computerizate, medicul poate avea imaginea tri-dimensională reală la scară a dinților, maxilarelor, sinusurilor și articulațiilor din regiunea maxilo-facială.

Poate astfel evalua volumul osos, densitatea osoasă, realiza măsurători foarte precise la nivelul crestei alveolare, poate depista existența fracturilor, dar și cea a tumorilor, traiectul nervilor, forma și patologia sinusurilor, articulațiilor temporo-mandibulare etc.

Are de asemenea un rol foarte important, dincolo de diagnosticare, în planificarea viitoarelor tratamente chirurgicale, implantare, ortodontice și protetice. Astfel, planul de tratament al pacientului va avea o acuratețe și un prognostic mai bun.

 

tomografia computerizata cbct

Set Ortodontic complet

 

În cazul tratamentelor ortodontice este esențial ca medicul specialist ortodont să poată analiza toate informațiile oferite de investigațiile radiologice cuprinse în Dosarul Ortodontic Complet:

 • Ortopantomografie (OPT) - sau radiografia digitală panoramică în ocluzie - oferă o imagine de ansamblu a tuturor dinţilor din cavitatea bucală, inclusiv sinusurile maxilare şi articulaţiile temporo-mandibulare;

 • Teleradiografia laterală - evidențiază raportul dinților cu maxilarele și a maxilarelor cu oasele craniului necesare în stabilirea diagnosticul și planul de tratament;

 • Analiza cefalometrica digitală - Analiza cefalometrică se realizează computerizat, prin intermediul unor soft-uri specializate.

  Practic, reprezintă o analiză foarte precisă prin care se măsoară şi se analizează prin comparaţie armoniile şi dizarmoniile faciale, maxilare şi dentare.

 • Fotografii de diagnostic ortodontic - indispensabile în realizarea unui plan de tratament sigur și corect.

 

dosar ortodontic

Teleradiografia de profil

 

Teleradiografia de profil este indicată atunci când se dorește aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea poziției dinților) sau corectarea profilului osos și a mușcăturii pacientului.

Această radiografie evidențiază raportul dinților cu maxilarele și a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoară pentru a putea stabili diagnosticul și planul de tratament.

 

teleradiografie de profil

Analiza cefalometrica digitală

 

 • Cefalometria este tehnica măsurării dimensiunilor capului.

 • Analiza cefalometrică este analiza relaţiei dintre structurile dentare şi cele scheletale, în cadrul craniului.

 • Analiza cefalometrică se realizează computerizat prin intermediul unor soft-uri specializate.

 • Practic, reprezintă o analiză foarte precisă, prin care se măsoară şi se analizează prin comparaţie armoniile şi dizarmoniile faciale, maxilare şi dentare.

 • Datele sunt exacte, preluate din toate investigaţiile din cadrul dosarului ortodontic.

 

Scanare intraorala digitala 3Shape TRIOS®

 

Scanarea intraorală reprezintă cea mai inovatoare tehnică, la ora actuală, de amprentare dentară, deoarece asigură tratamente cu un grad de eficiență și predictibilitate considerabil ridicată, comparativ cu aprentarea clasică.

 

scanare digitala intraorala digitala 3shape trios