Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Acces instant
la radiografii
Redirecționare
investigație radiologică
0743 575 459
Programează-te!
Acces instant la radiografii Redirecționare investigație radiologică

Pentru pacienți

1. Este necesară o programare în prealabil pentru radiografie dentară sau computer tomograf 3D CBCT?

Nu aveţi nevoie de programare, ne puteţi vizita oricând în timpul programului de lucru:

Luni – Vineri: 08:00-20:00
Sâmbată: 08:00-14:00

2. Ce este tomografia computerizata (CBCT)?

CBCT-ul este un nou mod de examinare radiologică cu raze X și care produce imagini tri-dimensionale ale zonei dentare sau maxilo-faciale.

3. De ce mi s-a recomandat să fac un CBCT?

Tomografia computerizata este folositoare în multe ramuri ale stomatologiei (în planificarea tratamentelor implantare, endodontice, chirurgicale, ortodontice), în ORL sau chirurgie maxilo-facială.


Daca nu sunteți sigur de ce ați fost rugat să faceți o tomografie computerizată, vă sfătuim sa întrebați medicul referant.

4. Cum arată CBCT-ul la final?

Examinarea CBCT oferă imagini tri-dimensionale, după volumul ariei scanate. Dimensiunea volumului depinde de scaner și de necesitățile clinice ale cazului dvs. Imaginile vor fi vizualizate pe un calculator, de către medicul dvs, pentru planificarea tratamentului.

5. Care este diferenţa dintre computerul tomograf 3D CBCT şi restul investigaţiilor radiologice?

Investigaţiile radiologice pot fi de mai multe tipuri:

  • 2D (intraorale şi extraorale) prezintă doar localizarea dinţilor dumneavoastră şi înalţimea osului aleveolar, dar nu oferă informaţii privind grosimea sau forma osului alveolar.
  • Tomografia dentară prezintă informaţii preţioase şi anume osul așa cum este în realitate şi oferă imagini tri-dimensionale, axiale, sagitale și panoramice ale arcadei dentare. Aceste imagini tridimensionale permit medicului dentist să vizualize, să măsoare şi să planifice cu acurateţe viitorul plan de trament, excluzând multiple riscuri.

6. Care este procesul de realizare al unui CBCT?

În funcție de tipul de echipament, veți fi poziționat în picioare sau șezând și va trebui să ramâneți nemișcat pe toată durata expunerii care durează 11 secunde. Asistentul radiolog va folosi de obicei un suport pentru frunte și bărbie, să se asigure că nu vă mișcați. Astfel, veți fi pregătit pentru realizarea CBCT-ului.

 

De obicei, asistentul radiolog realizează o imagine de verificare pentru a stabili acuratețea zonei de interes, înainte de începerea expunerii. După realizarea imaginii de verificare, va începe expunerea propriu-zisă. Aparatul se va mișca circular în jurul capului, însă nu vă va atinge.

 

Dupa ce expunerea a luat sfârșit, veti fi rugat să luați loc pe scaun, până imaginile sunt verificate de către personal.

7. Cât timp durează o expunere CBCT?

Expunerea în sine durează aproximativ 11-20 de secunde, dar de cele mai multe ori, pregătirea și poziționarea fac ca întreg procesul să ajungă la aproximativ 5 minute.

8. Cum trebuie să mă pregătesc înainte de expunere?

Dacă aveți bijuterii/ obiecte metalice (cercei, lanțișor, piercing etc.), trebuie înlăturate înaintea expunerii. Uneori, trebuie să înlăturați și proteza dentară, dacă este cazul.

9. Ar trebui să mă îngrijoreze doza de radiații la care sunt expus?

Nu. Însă, expunerile CBCT trebuie recomandate de către medicul stomatolog, după cazul fiecarui pacient. Dozele de radiații folosite la CBCT sunt mult mai reduse decât cele folosite la CT-ul medical.

 

Mai multe informații despre dozele de radiații găsiți aici.

10. Este indicat pentru copii să facă radiografii dentare?

Deoarece dantura copiilor este în continuă dezvoltare este important să se facă examinări periodice la îndrumarea medicului stomatolog. Aparatele de radiologie utilizate în cadrul centrelor Dental X Rad sunt dotate cu programe imagistice pentru copii, cu doze de radiații minime.

11. Pot face radiografii dentare dacă sunt însărcinată sau alăptez?

Radiografiile dentare digitale și tomografiile 3D CBCT au un nivel foarte scăzut de radiații, așadar, acestea nu vor afecta embrionul în niciun fel.

 

O femeie însărcinată expusă profesional poate încasa o doză de radiații de 1000 µSV (echivalentul a 100 rx panoramice) fără ca acest lucru să prezinte risc asupra sarcinii.

 

Cu toate acestea, recomandăm efectuarea radiografiilor dentare doar în situații în care este absolut necesar și doar cu recomandare din partea medicului ginecolog curant!

 

La Dental X RAD suntem dedicați să le oferim pacienților noștri cele mai sigure, confortabile experiențe posibile.
Radiografiile de calitate sunt cruciale în păstrarea stării dumneavoastră de sănătate. Vă asigurăm că facem tot posibilul să vă menținem sănătoși prin respectarea principiului ALARA (As Low As Reasonably Achievable).

 

Vă rugăm, nu ezitați să ne puneți întrebări sau să discutați cu noi ceea ce vă preocupă.

12.Cum pot obține mai multe informații?

Mai întâi de toate, trebuie să discutați cu medicul stomatolog. El este cel mai în măsură să vă explice de ce tip de investigație aveți nevoie.

 

De asemenea, pe site-ul nostru găsiți informațiile necesare despre tehnologia CBCT și dozele la care sunteți expuși în cadrul investigațiilor radiologice.

13. Cum ajung la DENTAL X RAD ?

» Centrul de radiologie este situat pe Strada Nicolae Radian, Nr.3A, la etajul 1 al clădirii City Center, în vecinatate: Colegiul Medicilor, ING Bank, Mega Image.

 

Pentru oricare alte informaţii, nu ezitaţi să ne contactaţi.

 

Specialiștii Dental X Rad vă stau la dispoziție!